Doorgeven aan jongeren

Erfgoed doorgeven aan jongeren

Als wij het erfgoed voor de toekomst veilig willen stellen, dan moeten we vooral de jongeren betrekken bij al onze activiteiten.
Al vele jaren hebben wij goed contacten met Scholengemeenschap het Assink. Zij onderstrepen het belang van en werken mee om het Immaterieel Erfgoed in leven te houden. Daarom wordt er elk jaar door een grote groep vrijwilligers met een groep jongeren van gemiddeld 15 personen samen een midwinterhoorn gebouwd.
Het scherpe gereedschap dat hierbij nodig is, is geen probleem.  De leerlingen worden er goed op gewezen hoe ze het gereedschap moeten gebruiken.  De enige pleister die er soms nodig is, komt omdat ze het gereedschap bij de scherpe kant pakken om weg te leggen.
Ieder jaar is het weer een prachtig samenspel tussen de jongeren, leerkrachten en onze vrijwilligers.
Sinds 2020 geven wij naast het bouwen van een hoorn ook blaaslessen, zodat ze naast het bouwen ook de midwinterhoorn kunnen bespelen. Wij zijn er van overtuigd dat je zo het midwinterhoorn bouwen en blazen bewaart voor de toekomst.

Als dan de leerkracht bijgaande tekst plaatst op onze Facebook-pagina, dan weten wij dat we op de goede weg zitten:

De moeite waard om te kijken!
Al drie jaar werken we samen met deze enthousiaste vrijwilligers.
51 hoorns zijn er al gemaakt door onze leerlingen.
Hopelijk mogen we nog lang samen werken en vanaf komend schooljaar in Eibergen. En als het aan mij ligt gaan mijn leerlingen volgend jaar de handen uit de mouwen steken op jullie plantage!