2016 In de pers

 


begin 2016 zijn we in Borculo op het AOC-Oost

BORCULO/EIBERGEN – Het is het mobieltje van vóór de telefonie of de whatsapp van vóór Apple… De vrijwilligers van de Midwinterhoorngroep Eibergen weten hun instrument te verkopen, op AOC Oost. Zelf een ‘happe’ voor het instrument maken is hot.Wegdromen is er niet bij, bij de gastlessen over de midwinterhoorn op AOC Oost. Hoeft ook niet, want er is weinig saais aan het instrument. Vier dagen lang zijn de technieklessen deze week mateloos populair op de Borculose groen-vmbo, met midwinterhoornblazers als gastdocenten.

2015-12-02 10.31.11

Over grote afstanden ‘draadloos’ signalen geven is van alle tijden. Net als techniek. Waar je nu met een lintzaag een gebogen stam vlot in twee helften zaagt, was dat ooit met de hand een heel gepruts. Maar het mondstuk van de hoorn, de happe, is gemaakt uit vlierhout zowel toen als nu geen enorm moeilijk project. Afsluitend is het de kunst er geluid uit te halen.Opsteker is dat midwinterhoornblazers min of meer een standaard hebben ontwikkeld. De mondstukken worden afgestemd op een gat van 16 millimeter in de hoorn: wie de komende maand met een eigen happe op zak aan een midwinterhoornblazer vraagt of ‘ie ook even mag, steelt de show…

https://youtu.be/dlGNkwQRZyM


 


 

 


17 december 2015

Een brug te ver? Nee, de nieuwe voetbrug over de Berkel. Die bliezen we open.

Het “openblazen” van de Voetbrug over de Berkel

2015-18-12 foto Tub brug

2015-12-19 brugborrel Tubantia-1


 

brugborrel 2015-19-12 foto


We worden in de gaten gehouden tot aan het eind van de blaastijd. Mooi toch?

Heb je een midwinterhoorn gebouwd, dan wil je er toch ook op blazen?!

In de adventsperiode startten 35 leerlingen van het A.O.C. in Borculo met het bouwen van een midwinterhoorn. Ze deden dat in hun vrije tijd. ‘Er zijn een paar leerlingen afgehaakt, maar deze week hebben 28 leerlingen de laatste hand gelegd aan hun midwinterhoorn’, zegt Keuper.

Volgens hem wil meer dan de helft van de jongeren nu ook echt leren blazen. En dat is wat de groep graag wilde bereiken.

De eeuwenoude traditie van midwinterhoornblazen staat namelijk op de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Daarom is het van belang om jongeren enthousiast te krijgen voor het blazen. ‘Zo blijft de traditie levend’.

Veel meer animo dan verwacht

Keuper van de Midwinterhoorngroep Eibergen: ‘Een jaar geleden hebben we contact gezocht met het A.O.C. in Borculo. Na passen en meten in de lessen, mochten we eind december twee uurtjes komen om de leerlingen een mondstukje van de midwinterhoorn te laten maken.’

Na de les heeft hij aan de groep gevraagd wie er ook een hoorn bij wilde maken. ‘Maar liefst 35 jongeren wilden dat. En dat ook nog eens in hun vrije tijd. We hadden gehoopt op vijf, dus dit was echt ver boven verwachting’, aldus Keuper.

 

En tot slot: op 21 mei 2016 nogmaals een berichtje in de krant…

IMG_20160521_Tubantia

Het blad Noaber neemt contact met ons op. Ze willen nog graag een foto maken van een blaasles. Natuurlijk kan dat en in het decembernummer van 2016 staat het resultaat op pagina 3. Paginagroot!

En ja hoor, toch een berichtje in de krant. Met een knipoog…

r het laatst mag klinken.

Midwintersirenes

ACHTERHOEKSE INVALLEN

Bijdragen: Peter Zandee en Rieta van der Linde.

Ze blíjven het uitleggen, de midwinterhoornblazers. Van de eerste advent tot en met Driekoningen is het seizoen dat hun hoorns mogen klinken. Alles daarbuiten is not done. Of discreet afgespeelde YouTube-filmpjes op iets te hoog volume. En dus was gisteravond op de avond van Driekoningen het laatste moment waarop kon worden geblazen.

De leden van de Midwinterhoorngroep Eibergen hadden het Eibergse Berkelhaventje uitgezocht om voor het laatst van zich te laten horen. Het schijnt dat minister Schultz van Haegen nog heeft laten navragen hoe het ondertussen met het scheepvaartverkeer in de haven zat. Want de midwinterhoornblazers als modern Germaanse variant van de Griekse sirenen, dat zou slechts tot catastrofale scheepsbotsingen leiden. Gelukkig: Eibergens enige Berkelzomp ligt voor de winter al op het droge… (PZ)