2019 In de pers

                                                                             Midwinterhoorngroep Eibergen. Foto: Arjan Vrieze

Blaozers beginnen seizoen etend

ma 2 dec 2019 Achterhoek Nieuws

EIBERGEN – Afgelopen zaterdag was de zaterdag voor advent. De kenners weten het dan wel. Het is de start van het maar zo korte seizoen van de midwinterhoornblazers. De midwinterhoorngroep Eibergen wacht een druk programma waarbij ze tal van evenementen in de decembermaand luister bij zetten met de diepe nostalgische klanken van de midwinterhoorn.

Door Rob Stevens

Het is inmiddels traditie dat de zaterdag van het anblaozen, de opening van het midwinterhoorn seizoen, de midwinterhoornblazers van Eibergen zich met hun partners te goed doen aan een uitgebreide wildmaaltijd. Ook nu werd zaterdag weer met smaak gegeten van de door blaozer Albert Slagman geschoten ree, die door de ook al blaozers Rob en Johan in een culinair hoogstaande wildragout en reebiefstukjes werden verwerkt. Compleet met rode kool met appeltjes, appelmoes en een romige aardappelpuree. De opkomst was bijna voltallig, dertig in getal.

De maaltijd in ’s Werelds Eerste Midwinterhoorn Atelier (WEMA, naast de HEMA), werd onderbroken door een kort gezamenlijk optreden bij de Oude Mattheüs. Daar werd namelijk met een publieksactie, in de toren van De Oude Mattheüs in Eibergen, door burgemeester Joost van Oostrum het startschot gegeven voor een maand vol activiteiten.

De Eibergse blaozers zijn klaar voor de maand december. De afgelopen maanden werd thuis door de leden druk geoefend op de hoorns en op de dinsdagavonden onder leiding van Han Klein Willink in ’t Spieker nog een en ander midwinterhoorn-muzikaal-technisch aangescherpt.

Zaterdagavond werd door ‘veurman’ Marianne Hebels en Gerrit Keuper de personele bezetting op de diverse evenementen in de decembermaand doorgesproken. Ook werden de leden op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen rond de aanleg van de midwinterhoornplantage op het terrein langs de N18 ter hoogte van de Stokkersbrug. Daar zullen onder aan het talud van de N18 berken worden geplant die in de toekomst kunnen worden gebruikt voor de bouw van midwinterhoorns. Verder werd van gedachten gewisseld over de aankleding van de jaarlijkse traditionele midwinterhoornwandeling. Die is dit jaar op zondag 22 december. De start is tussen 12.00 en 14.00 uur bij het Openluchttheater op de Maat in Eibergen. Het midwinterhoornseizoen is weer begonnen.

In de Tubantia van 11 december een groot artikel over de “Midwinterhoornplantage”

crop_2019-12-11_Tubantia_-_Achterhoek_-_11-12-2019_8